Уводник из двоброја

Тражећи добре мисли у делима мудрих људи, у разумним говорима, у есејима, и сваком добром тексту а највише у себи самима, ми у часопису Српска мисао трудимо се да схватимо каква је и каква ће бити судбина човекова која зависи од тога како он у мислима разуме свој живот и самог себе.

Обавезали смо се да у сваком уводнику напоменемо да и кад мислите да можете или кад мислите да не можете – у праву сте, и док год мислите -у праву сте.

Добре мисли лече а сваки наш часопис јесте књига која сама мисли, и посебно мисли на своје читаоце.

Главни узрок људских невоља не бива у делима већ у мислима, што најбоље илуструје Конфуцијева мисао:

„Да би се постигло узвишено добро, потребно је да буде добро уређење у читавом народу, да би се то постигло потребно је добро уређење у породици а да би се то постигло потребно је добро уређење у самом себи. А да буде добро уређење у самом себи потребно је да се поправи срце а да би се срце поправило потребне су јасне и истинске мисли, чисте мисли.”

Настављамо у часопису Српска мисао да објављујемо мудре мисли у делима најученијих људи из наше, српске културне стварности, охрабрени изузетним пријемом претходних бројева код читалаца.

Од наших угледних академика до врло младих радозналих уметника стижу нам само похвале и захвалност што се трудимо, и успевамо, да објављеним текстовима задовољимо знатижељу и потребу људи за добрим текстовима, за културним садржајима, за правом уметношћу, за квалитетним промишљањима. јављају нам се нови и нови сарадници нудећи нам своје мисли а наши проверени аутори, од првог броја, труде се да прате актуелне теме и пруже читаоцима оно најбоље из својих области.

У свим народима постоје књиге које сакупљају мисли мудраца, наш часопис се труди, периодично излазећи, да сакупља слике наше стварности, чинећи културни мозаик или малу енциклопедију наше, заједничке мисли.

Ако је Човек господар својих мисли, како је тврдио Толстој, који је странице и странице својих дела посветио науци о мислима и мишљењу, човек једини уме да обликује свет и живот по сопственом нахођењу. И ако нам, по Толстоју такође, мисли мудраца осветљавају живот, онда смо ми, са нашим часописом, на најбољем путу да осмислимо светлост чијим путем ћемо ходити и своје мисли управљати. Снага мисли помаже да се победи зло а разум нам је најбољи водич.

Понекад се чини да је наша мисао мимо наше воље али није тако, истина спава у сваком од нас и само ми сами можемо да одаберемо хоће ли нас водити добра или лоша мисао. Не каже се узалуд – какве су нам мисли, такав нам је и живот.

Потребно је живети дубоким духовним животом да би се управљало мислима против лоших мисли, кад човек не би мислио не би ни знао зашто живи а кад не би разумео зашто живи, не би умео да одвоји добро од злог, што би требало да представља смисао саме уметности, њене лепоте а и задатка.

И као што судбину појединог човека одређују његове мисли, на које ми мање обраћамо пажњу него на његова дела, тако и живот друштва људи и народа не одређују догађаји који се дешавају у тим друштвима и народима него мисли које сједињују већину људи у тим друштвима и народима. Савест би требало да представља мисао о богу који живи у нама и помаже нам да пронађемо најбољи пут за себе не бисмо ли тако помогли и друштву око себе.

Пред вама је Српска мисао, без устезања дешифрујте добре мисли, мислите док читате!

Душица Милановић, главни и одговорни уредник

Оставите коментар